dinsdag 11 januari 2011

Ongelijk verdeeld

Dinsdag 11 januari 2011

Schapen en bokken opereren vandaag gescheiden: een aantal op excursie naar een veraf gelegen tempel, een aantal op de fiets naar Tonle Sap, een meer in de buurt van Siem Reap. We huren een fiets om daarheen te fietsen: oeroude barrels, waar een beetje NL junk zijn vingers niet meer aan brandt.

We fietsen in een uur naar het punt vanwaar je een boot kunt huren om naar het meer te varen. In de winter (nu dus) is het meer veel kleiner dan in de rest van het jaar. Smelwater doet het meer enorm stijgen; daarom staan alle huisjes/hutjes op hoge palen. Zonder gids bij ons (hij was mee naar de tempels) worden we enorm opgelicht bij de haven, maar desalniettemin is de tocht naar het meer geweldig. Gammele privé boot met "raad-eens-wat-ik-zeg" uitleg in het Engels van de roerganger en zijn maatje.Langs de kant een Floating Market met voornamelijk vis te koop.
Er liggen hier ook honderden armzalige bootjes, vaak van Vietnamezen, die proberen de kost te verdienen met vissen en spullen te verslepen van A naar B en weer terug. Zo arm hebben we het hier nog niet meegemaakt. Er komen bootjes langszij om te bedelen. Zo ook een jong gezin met een kind dat een enorme slang om haar nekje heeft en daarvoor een dollar vraagt. Een ander bootje met een gezin steekt simpelweg de handen uit en vraagt om geld. Langs de kant zie je wel kinderen in schooluniform, maar aangezien hier geen leerplicht is zal de ongelijkheid aanhouden.

Op de terugweg doen we een moderne galerie aan, waar ze een heerlijke tuin hebben om even uit te rusten en iets te drinken. We voelen ons bevoorrecht na de zichtbare armoede aan het meer.

In de hitte terug naar de stad; nog even langs de markthallen voor de eeuwige oorbellen van Jo's Annie. Leg maar eens uit aan een Cambodjaanse marktvrouw dat je een ivoren oorbel zoekt....
In het zwembad wachten we de terugkeer van de tempelgangers af om vanavond de laatste gezamenlijke maaltijd te nuttigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten