woensdag 29 december 2010

Meer dan duizend Boeddha's

Vandaag (29 december) varen we (in de ochtendkou) om 8.30 uur met de boot in anderhalf uur over de Mekong naar de grotten van Pak Ou waar meer dan 1000 Boeddha-beelden staan.
Je mag daar een beeld(je) neerzetten als je ergens voor wilt bedanken of als je een moeilijk te vervullen wens hebt. De grot laat allerlei soorten en maten zien; met name de Prabang Boeddha (hier uit te streek dus) is interessant. Hij heeft beide handen op schouderhoogte om de regen te "beheersen"... in goede banen te leiden. Maar de Boeddha die mij het meeste aansprak is toch de kleine in de nis boven de Mekong, die jaar in jaar uit kan genieten van rivier.
Boeddha-tje in nis bij Pak Ou
Na een heerlijke lunch op een terras boven de rivier en een bezoek aan een "rijstwijn stokerij" gaan we terug naar Luang Prabang om daar het tempelcomplex van Xieng Thong te bekijken. Rustig gelegen in het midden van de stad, vlakbij de rivier. Prachtig mozaïek en mooi hoursnijwerk, een douche voor de Bhoedda en overal kleine bloempjes.

Prabang Boeddha met "regenhanden".


Opvallend is het mozaïek met de voorstelling van het verhaal van de Koe en de tijger: een hongerige tijger komt een koe tegen en zegt tegen haar: ik ga je lekker opeten. Ach, zegt de koe, mag ik eerst even naar huis om mijn kalfje te laten drinken? Ik kom dan straks terug. Dat vond de tijger wel een goed idee. De koe zoogde vervolgens haar kalf en ging terug naar de plek waar de tijger haar nog stond op te wachten. Verbaasd zei de tijger: Het verwondert me dat je terug gekomen bent! De koe antwoordde: ik had het je toch beloofd? Hierop besloot de tijger vegetarisch te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten