zondag 9 januari 2011

Cultureel plafond

Zaterdag 9 januari

Onze derde dag in Siem Reap is een voortzetting van de eerste twee: bezoek aan tempels uit de Angkoriaanse periode (800 – 1400).
We beginnen vandaag met een flinke wandeling door het bos naar boven naar Kbal Spear (brug van schedels).
Hier zijn honderden lingams (fallussen) van steen te zien waar een riviertje, dat in de bergen ontspringt, overheen stroomt. Zo blijf je in contact met je voorouders. Dat contact wordt nog beter als je wat vliegenzwammen tot je neemt, maar die konden we jammer genoeg niet vinden.
De tocht naar boven is heerlijk, maar voor sommige reisgenoten toch wel pittig. Door de bomen is het iets minder heet, hoewel het vandaag de warmste dag tot nu toe is.
In de rotsen rondom de lingams zijn beeltenissen van Vishnu uitgehakt, ook gedeeltelijk overstroomd door het water.

In de middag bezoeken we eerst twee minder bekende tempels: de Banteay Serei (termpel van de vrouwen) met bijzonder beeldhouwwerk en vrij klein. Vervolgens de Banteay Sanrei ( van het gelijknamige volk) veel groter, met wat conische torens en zich herhalende elementen op het dak.

Tot slot de beroemde Ta Phrom, grotendeels ingestort en overgroeid met bomen. Het is hier heel druk, iedereen laat zich fotograferen voor de merkwaardige wortels en stammen die zich in het steen van de tempels hebben geboord en die ook overeind houden. Overal ligt nog puin.
Mijn culturele plafond is ruimschoots bereikt na deze warme dag. Gelukkig is er nog tijd genoeg om voor het eten even te zwemmen. Ik zal Dick vanavond voorstellen een volgende vakantie lekker langs de IJssel naar Kampen te fietsen.

3 opmerkingen:

 1. Zullen we in de lente samen een midweekje of een weekendje lekker gaan lopen op Texel??????

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wees ervan overtuigd, dat de koffie op het Kampereiland klaar staat als de ijssel afzakt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hallo Marga

  ook wij zijn weer terug van weekje limburg.
  mocht dick niet mee willen langs de ijssel, ga ik weer met je mee,vandaag bezoekje chirurg.

  BeantwoordenVerwijderen