zaterdag 8 januari 2011

Waternymfen, grote stenen koppen en gevangenen met koorts


We zitten hier in het gebied van de oude Khmer cultuur, van 802 tot ca. 1400 n.Chr. In dit gebied woonde toen 1 miljoen mensen. Net als bij de Maya's in Midden en Zuid Amerika is de cultuur tot een einde gekomen, ofwel door klimaatsveranderingen of door andere oorzaken.
We bezoeken vandaag twee complexen met oude tempels:de Roluos-groep met 3 tempels in de morgen en Ankor Thom in de middag.
Vroeg in de morgen zwemmen en om 8 uur naar de tempels van de
Roluos groep: Phra Ko (= heilige koe) – Bakong Lolei .
Een tempel staat altijd op een heuvel, al dan niet kunstmatig en er is water in de buurt. Lolei staat in een grote vijver, die vroeger werd gebruikt voor irrigatie.
Overal mooi beeldhouwwerk in de zandstenen brokken steen waaruit de tempels zijn opgebouwd.
Lolei heeft veel absaras (hemelnymfen, zie afb. hierboven).


Na de lunch naar Ankor Thom (= grote stad). Het karnen van de melkzee staat hier centraal: verkrijgt de onsterfelijkheid voor de stad. Bij de toegang tot het compelx is een weg met links en rechts 50 beelden van goden en demonen. In het complex zie je overal grote hoofden (met 3 of 4 tegelijk) op de torens/pilaren. In totaal 200 hoofden op 54 pilaren. Ook hier weer veel reliëfs, met afbeeldingen uit het dagelijks leven en van oorlogen en veldslagen. De Bayon tempel is in dit complex het mooist.
Verder zien we het Terras van de Leprozenkoning die ook de stadsgeest van Ankor Thom herbergt en de trap waar de koning in de avond altijd de slang ontmoette (Phimeanakas).
In de 5 gerechtsgebouwen sloot men de gevangenen op: wie koorts krijgt is schuldig.......
Tot slot van deze indrukwekkende dag het Olifanten terras, vroeger de plaats waar de koning zijn gasten ontving.
In de avond eten we in een nabijgelegen restaurant met Cambodjaanse dansers als animatie. Na zo'n lange dag tussen de ruïnes voor mij persoonlijk niet het hoogtepunt van de dag (eufemisme!).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten