vrijdag 7 januari 2011

Adieu Mekong

Vrijdag 7 januari

Vandaag een lange rit van bijna 400 km van Phnom Penh naar Siem Reap in het Noordwesten van Cambodja. We rijden (jammer genoeg voor het laatst) eerst een paar uur langs de Mekong, maar gaan daarna van de weg af naar een heel oud tempelcomplex: Kuha Nokor. Hier staat nog een gebouw uit lateriet steen, heel oud, 11e eeuw.


Het tweede complex Sambar Prei Kuk is uit de 7e eeuw, het oudste van heel Cambodja en ligt een uur rijden van de regionale weg af, over een stoffig zandpad, waar de bus moeite mee heeft. Maar het is de moeite waard. Een groot complex, met soms alleen nog maar muren, midden in het bos. Resten van gebouwen overwoekerd door bomen. Een van de 14 tempels staat er nog, de Lion Temple, met twee leeuwen naast de ingang. Aan de ingang van het bos staan ons op de terugweg ca. dertig jeugdige verkopertjes te wachten, die ons de regionale halsdoeken willen verkopen. Ze hebben een goede dag vandaag!
Het is hier vandaag een feestdag, want men viert “second birthday”, een extra vrije dag ter ere van de bevrijding van Cambodja van de Rode Khmer. Iedere Cambodjaan heeft dan recht op een extra vrije verjaardagsdag:-)
Na een heel late lunch in een rommelig wegrestaurant is het nog 2,5 uur tot ons hotel in Siem Reap. Het zwembad ligt op ons te wachten en de koffers kunnen worden uitgepakt, want we slapen hier vijf nachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten