donderdag 6 januari 2011

Phnom Phen: heden en nabij verleden

Donderdag 6 januari


Op een heuvel aan de rivier de Mekong woonde ooit mevrouw Don Penh (zie haar foto hiernaast!)en zij vond in het slib van de rivier een boom met in de takken vier bronzen en een stenen beeld. Deze waren vanuit een pagode in Laos met de rivier meegekomen. Zo is de stad ontstaan in 1372.
Boven de stad stroomt er een rivier in de Mekong en onder de stad splitst de Mekong zich in twee rivieren, waarvan de beneden-Mekong dan uiteindelijk uitkomt in de Zuidchinese Zee. Daarom wordt de stad ook wel Chattumuk (4 rivieren) genoemd.
Vroeger woonden Vietnamezen, Chinezen en Cambodjanen in verschillende wijken, maar na de val van de "Stenentijdperk Commünisten" keerde men terug naar de stad en langzaam maar zeker kwam de stad weer tot leven. In '89 vertrokken veel Vietnamezen, maar lang niet allemaal. Tegenwoordig is wel weer een zekere scheiding in ambachtelijke takken te zien. Ons kent ons ... daarvoor hoef je niet naar Azië af te reizen, maar is een tochtje naar de Bijlmer ook een optie.
We bezoeken in de morgen Het Nationaal museum, met prachtige stukken. Het mooiste is de liggende Vishnu.

Daarna bekijken we het Koninklijk Paleis en de Zilveren Pagode. De laatste heeft een zilveren vloer, die gedeeltelijk is bedekt met tapijt.
Er staat een hele mooie Boeddha met veel goud en edelstenen die samen met de zwarte stier de stadsgeest van de stad zijn.


In de middag zien we de gevangenis van de Rode Khmer (niet de Killing Fields) De beelden zijn verschrikkelijk en de verhalen erover nog erger. Natuurlijk wist ik wel ongeveer wat hier is gebeurd, maar ter plaatse krijg je er pas echt een goede indruk van. Er is geen familie zonder doden, geen straat zonder verraders en dus geen huis zonder verdriet. De Aziaten dragen zulk leed gemeenschappelijk en willen er persoonlijk liever niet al te diep op ingaan. Het "erover praten is goed voor je" bij ons is hier niet zo aan de orde.
Het meisje hierboven hoort bij de uitspraak: The road is shorter than the mouth , hetgeen betekent dat als zij naar huis mag voor zogenaamd bezoek, ze meteen buiten de poort wordt gedood, omdat er niets naar buiten mag komen van wat er in de gevangenis gebeurt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten