maandag 3 januari 2011

De Khmer cultuur

Zondag 2 januari
Voor dag maar zonder dauw een heel vroege vlucht naar Pakse .
We gaan naar het uiterste zuiden van Loas en de temperatuur is hoog. Om 9 uur zitten we daar al in de bus op weg naar de ruïne van de Khmer tempel Vat Phu. Hij ligt aan de overkant van de Mekong, waar we met een gammel pontje heen varen.


Het tempelcomplex begint aan de voet van de Lingaberg met bovenop een 60 m hoge linga-zuil. (een Linga is een stenen afbeelding van de penus). De toegangsweg wordt de Regenboogweg genoemd en helemaal bovenop de heuvel is een bron waar heilig water uitkomt. Menigeen vult hier zijn plastic flesje mee. Bijzonder is het reliëf van Vishnu, Shiva en Brahma. De klim naar boven is goed te doen, hoewel de temperatuur hoog is.

Na de lunch steken we de rivier weer over om naar het bos waar ooit de tempel van Ou Moung stond. Hier zijn ook de steengroeven waar de stenen voor de Vat Phu gehouwen werden. Dat werd door monniken gedaan, iets wat later verboden werd. Monniken mogen nl. niet werken.
Hierna rijden we nog 100 km naar Kohne, waar we slapen in het Golf Resort. Het hotel is eenvoudig... met zeer gebrekkig internet (niet uploaden) dat wordt goedgemaakt door het meer dan prachtige uitzicht over de Mekong, die hier heel breed en woest langs stroomt. Er is ook een mini zwembad waar een paar dapperen zich in wagen, want het schijnt meer dan buitengewoon smerig te zijn; maar de verleiding is té groot om het er niet op te wagen.

1 opmerking:

 1. Dag Marga en Dick

  Had nou gisteren maar zoń touwtje gekocht, dan waren de afbeeldingen, die je bij wilde voegen misschien wel goed overgekomen.
  Of mijn reactie van gisteren is verstuurd , weet ik niet,
  dus alsnog de beste wensen voor 2011.

  Groeten van Tiny en Gerrit

  BeantwoordenVerwijderen