zaterdag 1 januari 2011

Goed begin in een stad vol geesten

Met een disco-dinner en lekker voetjes van de vloer was het zomaar 2011!
Na dat korte nachtje zitten we toch weer fris en vrolijk (én opgefrist door een korte "swim in outdoor pool") in de bus naar de highlights van Vientiane.
Sisaket tempel.

Oude houten gebouwen met duizenden kleine boeddha's in nissen langs de wanden. In een schuurtje liggen de kapotte beelden. De bedoeling is dat hun verstoorde geest door het verblijf in deze tempel tot rust komt.

Ho Phrakeo: gebouwd in 1565 als een koninklijke kapel en het heiligdom van het beroemde standbeeld van de Emerald Boeddha (van jade). Het beeld werd gestolen uit Thailand in 1551. Lang heeft het in Vientiane gestaan, maar nu is het weer in Thailand. Galerij met mooie beelden, waarvan een met hele mooie handen, die deden denken aan de Lao dans van Oudejaarsavond. Ook de “Parileyaka of ruzie-boeddha” was aanwezig: met de benen omlaag en vergezeld door een aap en een tijger. Dit is het verhaal: In het klooster hadden twee monniken ruzie over wie het bad schoon moest maken. Boeddha had geen zin deze futiele ruzie te beslechten en besloot het Parileyaka-bos in te gaan. Aap en tijger zorgden voor honing en water. Voor een mooie afbeelding daarvan klik hier.


Simuang tempel: hier huist de stadsgeest. Waanneer een heiligdom werd gebouwd moest er een mensenoffer in de bouwput worden gegooid. Bij deze bouwput was dat de jonge vrouw Simuang, die zwanger was. Men gooide haar in de put en doodde haar door een stok door haar buik te steken. Zo beschikte men in een klap over twee stadsgeesten. De tempel werd gebouwd op een oude Khmer-ruïne. Men bezoekt de tempel om hulp of kracht te krijgen van de stadsgeest: monniken verbinden zich met een touwtje aan de betalende bezoeker en geeft op die manier de kracht van de geest door. Op een dag als vandaag waren er veel Laotianen die het nieuwe jaar willen beginnen met een extra dosis stadsgeest :-)
Voor ons ongelovigen was de aanblik voldoende om in de middag nog paar uurtjes van het zwembad te genieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten