vrijdag 31 december 2010

Relieken en cement

Vientiane is de hoofdstad van Laos en heeft ongeveer 400.000 inwoners. De stad ligt aan de noordelijke oever in een bocht in de Mekong rivier. De naam is afgeleid van Wieng (stad of plaats met muren) en Chan (van Chandana dat sandelhout betekent). De Fransen maakten er Vientiane van. Vientiane wordt samen met Phnom-Penh in Cambodja en Saigon (Ho Chi Minhstad) beschouwd als de 3 klassieke Frans- indochinese steden. Je vindt er veel klassieke koloniale Europese architectuur.

Na een korte vlucht met hetzelfde kleine propellor-vliegtuig van een paar dagen geleden ben je in minder dan een uur van Luang Prabang in Vientiane.

In de middag bezoeken we de That Luang stupa, die aan het einde van een brede boulevard ligt te schitteren in de zon. Er zit een reliek in, maar waar precies is niet bekend. Onze reisleider vertelt interessante zaken over relieken, zelfs op E-bay zijn ze te verkrijgen :-)
Voor de stupa staat een oeroude Bodiboom waaromheen heel veel Boeddha's in verschillende houdingen te zien zijn.


Op weg naar de stupa komen we langs een triomfboog (zoals in Parijs), die een hangplek voor de jeugd is.De Amerikanen hebben indertijd cement geschonken voor de aanleg van een landingsbaan, maar de toenmalige koning vond het een beter idee daar een triomfboog van op te richten. In de volksmond heet deze daarom: the vertical runway.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten