vrijdag 31 december 2010

Regentrommels


In het museum (voorheen paleis) van Luang Prabang hebben ze grote ronde bronzen trommels, die gebruikt werden om regen op te roepen. Bovenop staat een ster met daaromheen vaak ringen met afbeeldingen van waterdieren, vissen, etc. Volgens Wikipedia werden ze ook gebruikt om ten strijde te trekken. De trommels werden dan aan een olifant gebonden (zie haken aan de zijkant)met leren banden.
Soms zie je kleine bronzen kikkers op de bovenkant van de trommel staan: een even aantal betekent vrede, een oneven aantal oorlog.

Omdat we hier veel Boeddha-beelden zien, horen we ook meer over het leven en de levenswijze van hem. Wist je dat Boeddha niet achterom kan kijken... hij kan zijn ogen niet bewegen, net zomin als een olifant dat kan. Daarom kan een olifant ook niet autorijden :-)
In de middag van deze Oudejaarsdag vliegen we in een half uur naar Vientiane, de hoofdstad van Laos. Ons onderkomen is een redelijk nieuw hotel nog net in het centrum van de stad.
In de namiddag bekijken we de stad en morgen wordt het pas echt ernst... wat zag ik "morgen"... volgend jaar bedoel ik natuurlijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten