maandag 10 januari 2011

De Hemelnimfen en de massa


Dagelijks van vroeg tot laat stroomt men toe om Ankor Wat te bekijken. De hemelnimfen (absara's) kijken onverstoorbaar toe en mijmeren waarschijnlijk over de aanschaf van hun nieuwe gordijnen:














De tempel Angkor Wat is een gemengd hindoeïstische - boeddhistische tempel en wordt gezien als het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. De tempel is een van de belangrijkste overblijfselen uit de periode van het Khmer-rijk. Rond de tempel lag de stad Angkor Wat. In de honderden meters lange reliëfs kun je zien hoe het de slechte mens op de dag des oordeels vergaat. De Rode Khmer gebruikgte deze voorstellingen als martel-voorbeelden.

De tempel Angkor Wat is gebouwd tussen 1113 en 1145, tijdens de regeerperiode van Suryavarman II (regeerde van 1113-1150), en is het grootste tempelcomplex van het Zuidoost-Aziatische vasteland.





De maximale hoogte van het monument is 65 meter en het beslaat een oppervlakte van 1 km².



Het monument is omgeven door 5 naar de windrichtingen georiënteerde hoven, die telkens een beetje hoger liggen. Het buitenste hof wordt omgeven door een muur en een gracht. Het centrale complex heeft op de 4 hoekpunten torens met lotusvormige spitsen. In het centrum bevindt zich de hoofdtoren van 42 meter hoog. De toegang tot de tempel was via het oosten door een aarden weg en via het westen op een weg aangelegd door zandsteen. Wij lopen hier dwars doorheen, temidden van merendeels Aziaten.

Voor het bouwen van de tempel werden als materiaal 2 soorten zandsteen gebruikt;in de meeste blokken steen zijn gaten van 2,5 cm doorsnede en 3 cm diepte gevonden. Een theorie zegt dat dit gebruikt werd voor een metalen verbinding tussen de stenen; waarschijnlijker is dat in deze gaten hout werd geslagen om transport met behulp van olifanten mogelijk te maken.





Angkor Wat ligt op het westen, terwijl tempels meestal oostwaarts gebouwd worden. Over het waarom is hiervan is al veel gediscussieerd. De theorie van de reisleider: de tempel is gewijd aan de zonnegod, die reist naar het westen, vandaar.....
Waarvoor werd de tempel gebruikt?
Een paar opties:
een astronomisch observatorium
een mausoleum
een tempel
een weergave van de hemelse stallen van de god Indra

Hoe dan ook: de tempel is verschillende malen gerestaureerd en maakt onderdeel uit van het Angkor-complex dat op de

werelderfgoedlijst staat. Zie ook de vlag van Cambodja.



In de middag bezoeken we nog 4 tempels van minder allure, maar toch ook weer fraai.
Tasom: met gezichten erop en duidelijk van minder kwaliteit. De koning die toen bouwde heeft heel veel gebouwd en had dus altijd haast!
Neak Pean: vijf vijvers met een microcosmos van paard,leeuw, olifant en mensenhoofd. Water speelt hier een belangrijke rol.
Preak Khan: begroeid met bomen en grotendeels in puin.
Prasat Leak Neang: van baksteen met mooie afbeeldingen op de muren, uitgehakt in baksteen.
Zou je met het eenvoudige tempeltje hierboven ook een "Verzorgde reis naar de hemel" kunnen scoren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten